Στολίστε το Τέλειο Παραμυθένιο και Χιονισμένο Δέντρο

Στολίστε το Τέλειο Παραμυθένιο και Χιονισμένο Δέντρο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών είναι να στολίσετε το χριστουγεννιάτικό σας δέντρο. Η αλάνθαστη «συνταγή» είναι απλή αρκεί να θυμάστε τις εξής λέξεις: Στήνω, φωτίζω, στολίζω, συμπληρώνω, ολοκληρώνω, καμαρώνω! 

Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά. 

Για αρχή βρείτε το σημείο που θα στήσετε το δέντρο. Ιδανικό θεωρείται αυτό που είναι το πιο ορατό και αυτό που δεν κλείνει τον χώρο μέσα στο καθιστικό. 

Tip: Τοποθετήστε αυτοκόλλητα τσοχάκια κάτω από τα πόδια της βάσης για να μη γρατζουνιστεί το πάτωμα. 

Επιλέξτε ένα θέμα που θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε τα κατάλληλα στολίδια.

Εδώ θα βρείτε τα: «Παραμυθένια και Χιονισμένα Χριστούγεννα». 

Λαμπάκια σε λευκές αποχρώσεις, κόκκινα, μπλε, χρυσά και ροζ χρώματα στις μπάλες που συνδυάζονται με αστραφτερά στολίδια και παιχνίδια βγαλμένα από παραμύθια, που συνοδεύονται με πανέμορφα κλαδιά,  φτερά και φανταστικές κορδέλες. 

Ξεκινάμε με το «Στήνω»

 Ανοίγετε ένα προς ένα τα κλαδιά με προσοχή. Για να κάνετε το δέντρο να δείχνει πιο φουντωτό ανοίγετε δύο κάτω ένα πάνω σαν να σχηματίζεται ένα νοητό τρίγωνο. 

«Φωτίζω»

Αφού τελειώσετε με το «στήνω» περάστε στο «φωτίζω», δηλαδή τα λαμπάκια. 

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τον σωστό αριθμό. Να θυμάστε ότι για κάθε 30 εκατοστά δέντρου χρειάζεστε περίπου 100 λαμπάκια. 

Πριν τα τυλίξετε γύρω από το δέντρο, βάλτε τα στην πρίζα για να είστε σίγουροι ότι ανάβουν όλα. 

Ξεκινήστε να τα τοποθετείτε από κάτω προς τα πάνω και κοντά σε πρίζα. Προσοχή όμως, μην τα τοποθετείτε μόνο εξωτερικά στα κλαδιά, αλλά σπρώξτε τα και προς τα μέσα για να τονίσετε τις διαστάσεις του δέντρου.  

Tip: 1. Χρησιμοποιήστε λαμπάκια με διαφορετικά μεγέθη για να δείχνει πιο ογκώδες το δέντρο σας.

2. Τυλίξτε περισσότερα λαμπάκια στο κάτω μέρος του δέντρου, γιατί εκεί το δέντρο είναι πάντα πιο πυκνό. Με τον τρόπο αυτό θα φωτίζονται καλύτερα και τα στολίδια σας. 

Σβήστε τα λαμπάκια και συνεχίστε το στόλισμα. 

Επόμενο βήμα: «Στολίζω»

Το μυστικό για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα είναι να κρεμάσετε τα στολίδια σας σταδιακά. 

Εσείς που δεν έχετε χιονισμένο δέντρο και σκοπεύετε να το χιονίσετε, ξεκινήστε με το χιόνισμα. 

Πρώτα τοποθετήστε τα πολύ μεγάλα και ιδιαίτερα στολίδια ή παιχνίδια. 

Εάν σκοπεύετε να στολίσετε με 2-3 υπερμεγέθη (oversized) στολίδια στο δέντρο, καλό είναι να τα τοποθετήσετε στην αρχή. Για παράδειγμα αν έχετε μεγάλους καρυοθραύστες, έναν άγιο Βασίλη, κουτιά, δώρα, λουλούδια, φιόγκους κτλ, τοποθετήστε τα στην αρχή που είναι άδειο το δέντρο γιατί καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Μοιράστε τα ομοιόμορφα και σταθεροποιήστε τα τυλίγοντας γύρω τους τα κλαδιά.

Tip: Τα υπερμεγέθη (oversized) αντικείμενα καλό είναι να έχουν δίπλα τους μικρές μπάλες και στολίδια για να ξεχωρίζουν και για να υπάρχει ισορροπία στη σύνθεση. 

Αφού ολοκληρώσετε με αυτά, τοποθετήστε τις μπάλες

Αν σκοπεύετε να βάλετε πάνω από ένα χρώμα θυμηθείτε το εξής: Επιλέξτε ένα βασικό, δηλαδή το κυρίως χρώμα, ένα συμπληρωματικό που θα βρίσκεται σε λιγότερη ποσότητα και μετά τα χρώματα της λάμψης, αυτά που θα φωτίσουν το δέντρο σας. 

Ο «χοντρικός» κανόνας για ένα πλούσιο δέντρο ορίζει ότι κατά μέσο όρο χρειάζονται 20 περίπου μπάλες διαφόρων μεγεθών ανά μισό μέτρο δέντρου. 

Αν έχετε περισσότερες μικρές μπάλες απ’ ό,τι μεγάλες θα χρειαστείτε λίγες μπάλες παραπάνω και αντίστοιχα, αν έχετε περισσότερες μεγάλες μπάλες απ’ ό,τι μικρές, θα χρειαστείτε λίγες λιγότερες. 

Ξεκινήστε με το να τοποθετείτε το βασικό χρώμα. Ο Σπύρος για το δικό του δέντρο επέλεξε το κόκκινο σε δύο αποχρώσεις. Η μια φωτεινή και η άλλη πιο βαθιά, πιο πλούσια. Οι μπάλες έχουν διαφορετικές υφές γιατί κάνουν πιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. 

Μεγάλη τάση για φέτος είναι οι βελούδινες, όμως καλό είναι να «μπλέκονται» με λίγες γυαλιστερές γιατί το βελούδο έχει την τάση να απορροφά το φως και να μην το αντανακλά. Έτσι με αυτό τον συνδυασμό το δέντρο δεν θα χάσει τη λάμψη του. 

Tip: Μια πολύ έξυπνη και πρακτική λύση για να κρεμάσετε τις μπάλες εάν δεν έχουν δικό τους κορδονάκι είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά γαντζάκια ή ανοιγμένους συνδετήρες στο χρώμα του στολιδιού ή του δέντρου. Είναι πολύ εύκολο και δεν θα κρέμονται άσχημα από τα κλαδιά. 

Οι βασικές μπάλες πρέπει να μοιράζονται ομοιόμορφα σε όλο το δέντρο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά γιατί έτσι θα κάνετε το δέντρο να δείχνει πιο «γεμάτο». 

Συνεχίστε με το συμπληρωματικό χρώμα

Εκτός από τα χιονισμένα δέντρα και τα βελούδα, πολύ μεγάλη τάση για φέτος είναι και οι μπλε βελούδινες μπάλες, γι’ αυτό και έχουν μια ξεχωριστή θέση στο δέντρο. 

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε λιγότερες μπλε απ’ ότι κόκκινες γιατί σκοπός είναι να δώσουν μια αριστοκρατική νότα και να αναδείξουν την κόκκινη βάση. 

Επίσης επειδή είναι έντονο και βαθύ το χρώμα τους, πρέπει να προσέξετε πολύ στην τοποθέτησή τους. Φροντίστε να τις μοιράσετε ομοιόμορφα στο δέντρο για να μη δείχνει πολύ μπλε σε ορισμένα σημεία ή πολύ κόκκινο σε άλλα. 

Μετά τη βάση έρχεται πάντα η λάμψη! 

Η λάμψη είναι απαραίτητη για να κάνετε πιο φωτεινό το δέντρο σας. Το πλούσιο κόκκινο και το αριστοκρατικό μπλε θα αποκτήσουν λάμψη με γυαλιστερές χρυσές, κόκκινες και ροζ πινελιές. 

Οι μπάλες σε αυτές τις αποχρώσεις είναι κάτι σαν το αλατοπίπερο σε μια συνταγή που χαρίζει τη νοστιμιά στο πιάτο. Και εδώ όμως θα χρειαστεί προσοχή να μην το παρακάνετε. Όπως στη μαγειρική έτσι και στο στόλισμα η υπερβολές οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. 

Να θυμάστε πως όταν κάτι γυαλίζει πολύ είναι σαν να μη γυαλίζει…

Tip: Τοποθετήστε τις γυαλιστερές μπάλες όσο πιο μέσα και όσο πιο κοντά στα λαμπάκια μπορείτε, για να αναδύεται περισσότερο φως μέσα από το δέντρο.

Συνεχίστε με τα «γεμίσματα» 

Αφού τοποθετήσατε όλες τις μπάλες σειρά έχουν τα «γεμίσματα». Θα σας χρειαστούν σίγουρα γιατί πάντα δημιουργούνται τρύπες και κενά. Οι επιλογές είναι πολλές από κλαδιά και κορδέλες μέχρι γιρλάντες και γκι. 

Τip: Ο πιο εύκολος και έξυπνος τρόπος για να τοποθετήσετε τα «γεμίσματα» που έχετε επιλέξει είναι να φτιάξετε έναν συνδυασμό από διαφορετικά. 

Πάρτε τα κλαδιά που επιθυμείτε σε δυάδες, ένα απλό και ένα πιο αστραφτερό και ενώστε τα με μια κορδέλα. Στη συνέχεια τοποθετήστε τις μικρές σας συνθέσεις όπου υπάρχουν κενά στο δέντρο. 

Σειρά έχει το «Συμπληρώνω»

Αυτό το κομμάτι είναι και το πιο ευχάριστο γιατί έχουν σειρά τα πιο ιδιαίτερα στολίδια και παιχνίδια. Αυτά που μοιάζουν σαν να έχουν βγει μέσα από τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα παραμύθια. 

Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας! Παιχνίδια, στρατιώτες, ελαφάκια, τάρανδοι, στολίδια που έχουν συναισθηματική αξία για εσάς, ό,τι σας αρέσει. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα κάνουν πιο θεαματικό τον στολισμό και βέβαια είναι αυτά που θα τονίσουν το θέμα του δέντρου σας. 

Tip: 1. Τοποθετήστε τα στα πιο εμφανή σημεία αλλά όχι το ένα δίπλα στο άλλο για να ξεχωρίζουν. 

2. Τα πιο εύθραυστα τοποθετήστε τα πιο μέσα στα κλαδιά για να μην πέσουν και σπάσουν. 

3. Αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια, αποφύγετε να βάλετε τα καλά σας στολίδια χαμηλά γιατί είναι πολύ πιθανό να μην τα ξαναβρείτε. 

4. Ρίξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο σε λίγα ξύλινα στολίδια για να μοσχοβολάει το δέντρο σας. 

Για να κάνετε πιο προσωπικό τον στολισμό του δέντρου σας χρησιμοποιήστε διάφανες μπάλες και μέσα βάλτε φωτογραφίες με τους αγαπημένους σας ή με τα αγαπημένα σας κατοικίδια. 

Δείτε εδώ το βίντεο του Απόλυτου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου 2022 – «Χιονισμένα και Παραμυθένια Χριστούγεννα για Όλους».  

Επόμενο βήμα «Ολοκληρώνω» το Δέντρο

Το δέντρο για να ολοκληρωθεί σωστά χρειάζεται κορυφή και στόλισμα στη βάση. 

Και επειδή η κορυφή είναι πάντα για το τέλος ξεκινήστε με τη βάση, που είναι η πιο αδικημένη αφού λίγοι είναι αυτοί που την προσέχουν. 

Οι βάσεις όπως τα καλάθια και τα κουτιά πρέπει να τοποθετούνται πριν το στόλισμα, ενώ οι ποδιές ή οι φιγούρες και τα διακοσμητικά μπαίνουν  στο τέλος. 

Για το παραμυθένιο και χιονισμένο δέντρο χρησιμοποιήστε μια γούνινη ποδιά και τοποθετήστε μπροστά από το δέντρο στρατιώτες, άγιο Βασίλη και διακοσμητικά δώρα. 

Τέλος βάλτε την κορυφή!

Ό,τι επιθυμείτε εσείς. Μπορεί να είναι αγγελάκι, σταγόνα, αστέρι, ένα παιχνίδι, οτιδήποτε σας αρέσει και σας ευχαριστεί. 

Τελευταίο βήμα «Καμαρώνω»

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο δέντρο για το 2022 δεν είναι, παραδοσιακό, δεν είναι μοντέρνο, δεν είναι minimal… Είναι ένα παραμυθένιο δέντρο για όλους, αφού όλοι μπορούν να επισκεφτούν τα καταστήματα Jumbo για να μεταφέρουν το δέντρο του Σπύρου στο δικό τους σπίτι. 

Join The Discussion

Compare listings

Compare
Επιστροφή
Viber